Tuesday 25 September 2007

Vad kommer hända i Burma?

Sedan jag började engagera mig i S-studenter för 5-6 år sedan så har jag också varit engagerad i Burmafrågan. Landet styrs sedan 1962 av en av världens hårdaste militärjuntor. Åsiktsförtryck, tvångsförflyttningar, systematiska våldtäkter, tortyr och slavarbete är en del av vardagen. Hundratusentals människor har tvingats fly landet och lever under svåra förhållanden i flyktingläger i Burmas grannländer. Efter år av vanstyre och förtryck är Burma ett av världens fattigaste länder. Militärjuntan skyr inga medel och utbredda brott mot de mänskliga rättigheterna rapporteras från organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch och FN.

Läget har länge varit hopplöst, men så helt plötligt när juntan chockhöjde bränslepriset så började folk fredligt protestera. Juntan gav sig då på landets munkar, något som är heligt och som gjorde att munkarna i landet påbörjade stora demonstrationer. De fick med sig nunnorna och folk som nu vågade säga ifrån och kräva ett fritt och demokratiskt Burma.

Militären har nu visat sin närvaro. Utegångsförbud har utlysts i de två största städerna och det är oroväckande för vad som kommer hända. Antingen gör den ingenting åt det folkliga missnöjet och blir en sårbar militärregim. Detta skulle kunna möjliggöra förändring i landet. Eller så gör den som 1988, 1990 och 1996 och slår ned protester med brutalt våld. Nu behöver folket i Burma omvärldens stöd.

Jag har en interpellationsdebatt om denna fråga den 16 oktober med utrikesminister Carl Bildt - men då har mycket redan hänt i Burma. Låt oss hoppas att det denna gång blir med dialog istället för blodbad.

No comments: