Tuesday 22 May 2007

Mer kärlek åt folket!



Jag fick den fantastiska möjligheten att vara med under Warszawas Prideparad under helgen. Nästan 20 000 personer deltog i den tre timmar långa festen, där vi med dans och musik, visade vår övertygelse om alla människors lika värde. Det var mycket poliser på plats för att skydda deltagarna i paraden från de många demonstrationer som fanns längs med paraden.

Fotograf: Cecilia Malmström, EU-minister

Att visa solidaritet och våga stå upp för de värden man tror på är viktigare än man tror och de politiker från Sverige, Tyskland och Holland som var där fick väldigt mycket uppskattning för vår närvaro. Innan paraden hölls en presskonferens som var väldigt välbesökt. De polska journalisterna och nyhetsreportrarna ville veta varför vi var på plats. Det hade väckts en del kritik mot vår närvaro, där vi anklagades för att lägga oss i polsk inrikespolitik. Men mänskliga rättigheter och alla människors lika värde är inte en inre angelägenhet, det är något universellt. Vi måste hjälpa varandra, samarbeta mer för att förändra lagstiftningen men framför allt de attityder som finns i samhället. I Polen har nyligen utbildningsministern gått ut med att han vill att alla homosexuella lärare och de med "liknande beteende" ska sparkas och att all homosexuell "progaganda" ska försvinna från läromedlen. Detta är oacceptabelt!

EU har i år ett tema om alla människors lika värde. Jag tycker det är dags att vi på allvar lyfter denna fråga. Inte bara i fina ord utan också i verklig handling. Fortfarande värderas kvinnor mindre än män, fortfarande är det svårare att få ett jobb med ett en annan etnisk bakgrund och fortfarande är det inte ok enligt vissa att få älska vem man vill. Det behövs göras även i Sverige!

7 comments:

Björn Fridén said...

Alla dessa dumheter om att sparka lärare och sånt grundar sig i en märklig föreställning om att staten har rätt att säga till folk vem de kan älska och inte älska. Och våra borgerliga kollegor vill faktiskt skapa en könsneutral äktenskapslag. Jag förutsätter att du röstar för det!

Har du fått kläm på ping-funktionen på nyligen.se och allt det där? Det tog ett atg för mig, men sen började folk läsa. Jag har berättat för politikerbloggen.se att du är igång, förresten.

Alexandra Einerstam said...

Jag är glad och stolt att du och Hillevi åkte till Warszawa för att stötta de mänskliga fri- och rättigheterna!

Johanna Falk said...

Jäkligt kul att du börjat blogga! Visst är det kul, inte svårt alls. Man väljer själv nivå liksom. Vissa dagar lite djupare, andra dagar bara en krönika om hur sanslösa borgarna är. I Borås säger borgarna t ex nej till nollvision mot hemlöshet.

Kram

Catti Ullström said...

Kul att du börjat blogga, och häftig upplevelse ni verkar haft i Polen.

RikardNielsen said...

Hej! Rikard Nielsen från s-studenter i Borås här
Kul att du har börjat blogga Magda! Har också hackat på treden..
jag bloggar på
http://sstudboras24.wordpress.com
PS. Lägg gärna till länkar till andra bloggar du läser på höger sidan..

Unknown said...

Hej Magda!
Kul att hitta dig här. Det ska bli intressant att läsa vad du har att säga :-)

Niclas(OSS)

Duvan said...

Hej. Föreslår att du också pingar portalen www.s-bloggar.se Ha en bra dag!